PROIECT DE FINANTARE A PARTICIPARII LA PROIECTE INTERNATIONALE
Finantare: Buget de Stat
Programul CAPACITATI: Modul III
Categoria de proiect: Proiect bilateral
Autoritatea Contractanta: Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica
Contractor: Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti

Denumirea proiectului: Cartografierea diversitatii genetice si evaluarea cailor de migratie postglaciare cu ajutorul markerilor ADN cloroplastici a speciilor de stejari albi, carpenului si carpinitei din Romania si Bulgaria

OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI

Cartografierea diversitatii genetice si evaluarea cailor de migratie postglaciare pentru 10 specii forestiere autohtone din Romania si Bulgaria.

OBIECTIVE SPECIFICE ALE PROIECTULUI
a) Evaluarea diversitatii genetice la nivelul ADN cloroplastic pentru 8 specii autohtone de stejari albi din Romania si Bulgaria: Q. pedunculiflora, Q. frainetto, Q. pubescens, Q.virgiliana, Q. petraea, Q. robur, Q. hartwissiana si Q. protoroburoides.
b) Evaluarea diversitatii genetice la nivelul ADN cloroplastic a speciilor de carpen (Carpinus betulus) si carpinita (Carpinus orientalis) din Romania si Bulgaria
c) Cartografierea diversitatii genetice la nivel national si evidentierea cailor de migratie postglaciara pentru peninsula Balcanica īn cazul celor 10 specii forestiere din Romania si Bulgaria.
d) Diseminarea rezultatelor prin intermediul unor publicatii comune stiintifice ISI si participarea la conferinte nationale si internationale.

DESCRIEREA PROIECTULUI
Proiectul actual urmareste cartografierea diversitatii genetice si evidentierea cailor de migratie postglaciare pentru 10 specii forestiere autohtone din Romania si Bulgaria. Ecosistemele forestiere luate īn studiu ocupa suprafete īntinse īn Romania si Bulgaria si reprezinta zone cu impact ecologic puternic.
Atat īn Romania cat si īn Bulgaria cunostintele privind diversitatea genetica a speciilor forestiere autohtone studiate cu metode moderne de analize de markeri genetici moleculari sunt insuficiente, ceea ce justifica extinderea cercetarilor īn acest domeniu.
Metodele moderne de analiza ADN cloroplastic sunt tot mai des folosite la estimarea structurii diversitatii genetice, cu scopul de a evalua dinamica si evolutia spatio-temporara a speciilor si de a elabora strategii de conservare si utilizare durabila a resurselor genetice forestiere.
Avantajul studiilor cu markeri ADN cloroplastici reprezinta posibilitatea evaluarii si stabilirii caracterului autohton a resurselor genetice forestiere valoroase.
La nivel international informatiile stiintifice privind evolutia postglaciara si diversitatea genetica actuala a speciilor forestiere autohtone din peninsula Balcanica sunt lacunare. Peninsula Balcanica a fost cel mai īntins refugiu glaciar din Europa, iar Bulgaria reprezinta un areal important pentru studierea evolutiei postglaciare a vegetatiei. Rezultatele din cadrul prezentului proiect vor aduce cunostinte noi privind diversitatea genetica actuala si evolutia postglaciara a vegetatiei din zona balcanica.
O premiera importanta la nivel international īn cadrul acestui proiect constituie studiul unor specii forestiere endemice de stejari (Q. hartwissiana si Q. protoroburoides) cu ajutorul markerilor ADN cloroplastici.
De asemenea, va constitui o premiera demararea studiilor privind diversitatea genetica la nivelul ADN cloroplastic si elucidarea evolutiei postglaciara a speciilor de carpen (Carpinus betulus) si carpinita (Carpinus orientalis). Conform studiilor palinologice recente īn zona peninsulei Balcanice s-a marcat un episod unic īn evolutia ecosistemelor forestiere din Europa prin īnregistrarea unui orizont de polen de carpen distinct (Farcas S., Popescu F., Tantau I., 2006). Cercetarile de genetica moleculara din cadrul prezentului proiect vor elucida provenienta si modul īn care s-a realizat expansiunea carpenului si carpinitei, indicand rutele de migrare si recolonizare postglaciara.
Īn cadrul prezentului proiect se preconizeaza elaborarea si publicarea unor articole comune īn reviste internationale cotate ISI.
Activitatile de mobilitate prevazute īn cadrul proiectului bilateral va facilita schimbul de experienta si va aduce contributii semnificative la consolidarea si intensificarea cooperarilor dintre echipele de cercetatori din Romania si din Bulgaria.
Īntrucat la nivel european se manifesta un mare interes pentru diversitatea genetica a ecosistemelor forestiere din Romania si Bulgaria, se poate īntrevedea participarea unitatilor de cercetare-dezvoltare din cele doua tari la proiecte europene.

Director de proiect (Romania)
Dr. Dragos Postolache
Email: dragospostolache@yahoo.com

Director de proiect (Bulgaria)
Dr. docent ing. Peter Zhelev
Email: peter_zhelev@ltu.bg
Web Addres: www.ltu.bg/a/nav/university/university/18/record/11

English

Copyright © 2009 ICAS Statiunea Simeria - Ovidiu Iordan

Actualizare: decembrie, 2010