RESURSE GENETICE FORESTIERE LA NIVEL NATIONAL
Despre RGF |
Specii |
Download

Despre resursele genetice forestiere

Resursele genetice forestiere reprezintă totalitatea diversităţii genetice a speciilor de arbori şi arbuşti existente la nivel planetar şi reprezintă una din cele mai importante resurse regenerabile, de importanţă vitală la nivel social, economic şi de mediu.

De-a lungul timpului, ecosistemele forestiere si speciile componente au fost implicate în numeroase procese evolutive, datorate schimbarilor climatice, motiv pentru care o buna cunoastere a istoriei vegetatiei, a reactiei speciilor si ecosistemelor la aceste schimbari, este esentiala în adoptarea strategiilor de conservare dinamica a resurselor genetice forestiere.

Resursa genetica forestiera poate fi definita ca totalitatea materialului genetic (reprezentat de ADN) al arborilor cu potential valoros, pentru prezent sau viitor. Speciile de arbori includ între 20000 si 50000 de gene (Geburek, 2005) care determina, în interactiunea cu mediul, raspunsul acestora concretizat în: rapiditatea de crestere, forma si modificarile fiziologice.

Interesul în constituirea resurselor genetice este legat de cel interesat în utilizarea ei. Din punct de vedere al amelioratorilor, resursele genetice valoroase sunt cele care includ arbori (genotipuri) cu capacitate generala si specifica de combinare ridicata, cu un coeficient de eritabilitate ridicat si valoare de hibridare. Pentru silvicultori conteaza, în primul rând valoarea productiva si/sau protectiva, iar pentru turisti valoarea peisagisctica.
Conservarea RGF este un proces dinamic si nu urmareste conservarea statica sau maximizarea diversitatii genetice, ci conservarea mecanismelor de mentinere a diversitatii genetice existente, prin întelegerea interactiunii componentelor biosistemului (Eriksson, 1997).

Interesul pentru conservarea RGF este strâns legata de un anumit scop. S-a convenit la nivel international, ca resursele genetice sa fie conservate în unitati(nuclee) distincte de conservare, procesul având o dimensiune temporala, asa cum a fost definita de Frankel (1970), si începe odata cu constituirea acestora. Dimensiunea temporala variaza în functie de scopul constituirii acesteia.

Obiectivul general al conservarii trebuie sa se concentreze asupra proceselor evolutive, dinamice în esenta, care au loc într-un ecosistem si care sa promoveze si sa mentina diversitate genetica, si nu sa se concentreze asupra conservarii distributiei actuale a variabilitatii ca scop în sine (Namkoong, et al, 1997, Namkoong, 2001).

Dr. Flaviu Popescu
ICAS Simeria

   
  Regiunile de provenienta:
   
  Regiunea A
  A1 - Carpatii Orientali Vestici
  A2 - Carpatii Orientali Estici
  A3 - Carpatii Orientali: Depresiunea Giurgeu-Ciuc
  Regiunea B
  B1 - Carpatii de Curbura: Depresiunea Brasovului
  B2 - Carpatii de Curbura (Clina exterioara
  Regiunea C
  C1 - Carpatii Meridionali Nordici
  C2 - Carpatii Meridionali Sudici
  Regiunea D
  D1 - Muntii Banatului: Mehedinti-Cerna-Semenic
  D2 - Muntii Banatului: Tarcu-Poiana Rusca
  Regiunea E
  E1 - Muntii Apuseni: Muntii Zarandului si Metaliferi
  E2 - Muntii Apuseni Vestici
  E3 - Muntii Apuseni Estici
  Regiunea F
  F1 - Campia Transilvaniei
  F2 - Podisul Transilvaniei
  Regiunea G
  G1 - Podisul Sucevei si Dealurile Siretului si Iasului
  G2 - Campia Jijiei
  G3 - Podisul Barladului si Dealurile Bacaului
  Regiunea H
  H1 - Platforma Covurlui
  H2 - Campia Siretului si Baraganului
  H3 - Baltile Dunarii
  Regiunea I
  I1 - Delta Dunarii
  I2 - Podisul Dobrogei
  Regiunea J
  J1 - Campia Bucurestilor
  J2 - Campia Olteniei
  Regiunea K

  K1 - Campia Timisului si Aradului
  K2 - Campiile Crisurilor, Carei si Somesului
Resurse genetice forestiere

Str. Biscaria 1 Tel/Fax: 0254 260250
Contact:
335900 Simeria
Jud: Hunedoara

Copyright 2014 Statiunea ICAS Simeria. Toate drepturile rezervate