Evaluarea si cartarea diversitatii genetice a speciilor de stejari autohtoni din Romania in scopul gestionarii durabile a ecosistemelor forestiere si conservarea dinamica a resurselor geneticeEtapa I: Elaborarea metodologiilor de cercetare


In cadrul primei etape de realizare a proiectului au fost urmarite aspectele privind metodologia de cercetare, urmarindu-se cu precadere realizarea unor metodologii unitare, avand in vedere ca aspecte similare vor fi cercetate de catre mai multi parteneri.
Primele aspecte privind metodologia de cercetare au fost discutate cu toti partenerii implicati in proiect in cadrul intalnirii de la Cluj din perioada 7-8 Noiembrie, astfel ca pe masura ce anumite aspecte ale cercetarilor vor fi finalizate acestea sa poate fi corelate.
Au fost definitivate metodologiile de cercetare din domeniile geneticii moleculare, fitosociologiei si taxonomiei.
Deoarece metodologia cercetarii din domeniul geneticii moleculare cuprinde numeroase metode si tehnici de laborator, acestea au fost stabilite si descrise detaliat, in vederea corelarii rezultatelor finale.
A fost realizata o baza de date complexa prin extragerea din cadrul bazei de date amenajistice a tuturor informatiilor legate de speciile de stejari din Romania. Au fost identificate in baza de date urmatoarele specii: gorunul, in aceasta categorie fiind incluse cele trei specii, stejarul, stejarul brumariu, stejarul pufos si garnita. Nu a putut identificat Q. virgiliana, aceasta specie fiind inclusa in grupa stejarului pufos.
Informatiile obtinute din baza de date amenajistica sunt deosebit de complexe, cuprinzand urmatoarele caracteristici complexe ale arboretelor:
Dupa prelucrarea acestei baze de date, in cadrul acestei etape, s-a realizat distributia fiecarei specii, la nivel national si au fost intocmite hartile de distributie la nivel de Ocoale Silvice.
Au fost identificate 212 849 unitati amenajistice care includ specii de stejari, dintre care 90429 in zona de sud a tarii, 92446 in zona de vest si 29974 in zona de est.
Au fost testati markerii moleculari universali cloroplastici, descrisi in cercetarile realizate la nivel european. In cercetarile din cadrul proiectului se vor utiliza cu precadere acesti markeri, urmand ca la final sa se poata face o estimare a diversitatii genetice la nivel national si o analiza comparativa a rezultatelor obtinute in cadrul proiectului ce cele obtinute la nivel european.
S-au dezvoltat si markeri moleculari specifici, care vor fi utilizati in definirea diversitatii intrapopulationale sau a unor resurse genetice valoroase.
Pagina web a proiectului a fost postata pe site-ul ICAS Simeria, urmand ca actualizarea acestuia sa se realizeze concomitent cu obtinerea rezultatelor.

HARTILE DE DISTRIBUTIE A SPECIILE DE STEJARI DIN ROMANIA