PROIECT DE FINANTARE A PARTICIPARE LA PROIECTE INTERNATIONALE
Finantare: Buget de Stat
Programul CAPACITATI: Modul III
Categoria de proiect: Modul III, proiect bilateral
Autoritatea Contractanta: Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica
Contractor: Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti

Denumirea proiectului: Evaluarea diversitatii genetice cu ajutorul markerilor moleculari a celor mai valoroase proveniente si resurse genetice forestiere de stejar si gorun din sudul Romaniei si Bulgaria

OBIECTIVELE GENERALE URMARITE

Evaluarea diversitatii genetice a provenientelor si resurselor genetice forestiere valoroase de stejar si gorun din sudul Romaniei si din Bulgaria utilizand markeri ADN cloroplastici, cu scopul de a obtine cunostinte noi privind evolutia spatio-temporala a ecosistemelor forestiere si stabilirea caracterului autohton a populatiilor studiate.

OBIECTIVELE FAZEI DE EXECUTIE
Proiectul include o singura etapa si o singura faza de executie, din cauza lipsei de fonduri de la bugetul de stat.
Obiectivele fazei de executie se regasesc īn principalele activitati ale etapei:
a) Evaluarea variabilitatii genetice cu markeri ADN cloroplastici, realizarea hartilor cu distributia structurii genetice; īntocmirea hartii sintetice cu migratia postglaciara si tendintele actuale de migrare a speciilor de stejari din sudul Romaniei si din Bulgaria.
b) Deplasarea īn Bulgaria pentru vizite de lucru si recoltare de probe biologice.
c) Primirea delegatiei din Bulgaria pentru schimb de experienta īn laboratorul de genetica forestiera la Statiunea ICAS Simeria

CUPRINS
Īn cadrul prezentului proiect au fost recoltate probe biologice din 43 de populatii de cvercinee din Bulgaria.
Īn cadrul acestui proiect a fost optimizat protocolul de extractie ADN din probele biologice de frunze de cvercinee recoltate īn silicagel.
Pentru prima data au fost studiate la nivel de ADN cloroplastic populatii de cvercinee din Bulgaria. Analiza comparativa a structurii genetice a populatiilor din cvercinee din sudul Romaniei si Bulgaria creioneaza cateva aspecte noi privitoare la evolutia postglaciara a stejarilor din zona Balcanica.
Comparativ cu structurile genetice a populatiilor analizate din zona de vest a Bulgariei, populatiile din sud-vestul Romaniei prezinta si alte haplotipuri, relativ bine reprezentate īn structura genetica a populatiilor.
Analiza populatiilor din zona de est si sud-est a Bulgaria dezvaluie prezenta unor haplotipuri diferite de cele din nord-vestul Bulgariei.
Cunoasterea cailor de migrare, a evolutiei generale a vegetatiei reprezinta informatii importante īn estimarea tendintelor de evolutiei a cvercineelor si īn general ale taxonilor lemnosi, īn conditiile schimbarilor climatice actuale si a influentei antropice.
Rezultatele cercetarilor vor fi publicate īn viitorul apropiat īn cadrul unor articole stiintifice.

Persoana de contact Romania:
Director de proiect
Dr. Dragos Postolache
Email: dragospostolache@yahoo.com

English

Copyright © 2009 ICAS Statiunea Simeria - Ovidiu Iordan

Actualizare: februarie, 2010